A teafajtákat, több szempont szerint lehet osztályozni. A tealevelek utómunkálatainak figyelembevétele alapján öt nagy teafajtát lehet meghatározni.
A Fehér tea
Kínában a fehér teát Imperial, azaz "császári" néven ismerik, mivel a fehér teát évszázadokig csak a császárok fogyasztották. A fehér teában kétszer annyi a természetes antioxidáns, mint a zöld teában. Fiatalító hatását ennek köszönheti, ugyanis ezek az antioxidánsok közömbösítik a káros szabad gyököket, ezzel gátolva a sejtek öregedését. A fehér tea rákmegelőző hatású, mivel flavonoid tartalma megakadályozza a sejtburjánzást. Akik rendszeresen fogyasztanak fehér teát, kevésbé hajlamosak szívinfarktusra, kisebb mértékben szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben. Vérnyomáscsökkentő hatása is ismert, továbbá koleszterincsökkentő és érelmeszesedés gátló.
Fajtái:
Baiya cha (fehér rügy tea): Yinzhen (ezüst tű)
Baiye cha (fehér levelű tea): Baimudan (fehér peonia), Gongmei (szemöldök fölajánlás)
A Sárga tea
A sárga teák nevüket a kész főzet színéről kapták. Ezt a teafajtát véletlenül fedezték fel, a zöld tea készítése közben. Észrevették, hogy ha a leveleket gyúrás és csavarás után nem szárítják meg idejében, akkor sárga színt vesznek fel. Előállítása tehát nagyon hasonlít a zöld teákéhoz, csak egy lépésben különbözik attóé. A sárga teák esetében fonnyasztás fázisa kimarad, helyette azonban egy rövid sütési folyamat következik. Ezzel megakadályozzák a gyors fermentációt.
Fajtái:
Huangya cha (sárga rügy tea): Junshan yinzhen (jun-hegyi ezüst tű), Mengding huangya (mang-csúcs sárga rügy)
Huangxiao cha (sárga kis tea): Beigang maojian (északi öböl mao levélcsúcs), Weishan maojian (wei-hegyi mao lrvélcsúcs), Wenzhou huangdang (wenzhoui sárga leves)
Huangda cha (sárga nagy tea): Huoshan huangda cha (huo-hegyi sárga nagy tea), Guangdong dayeqing (gunagdongi nagyleveles azúrszínű)
A Zöld tea
A zöld teát úgy készítik, hogy az erjesztés fázisát kihagyják, ezáltal a tea különleges aromát kap, színe pedig "arany-zöld" lesz. A zöld teát használhatjuk fogyasztó teáként is, ugyanis anyagcsere-serkentő, és zsírégető hatása van. Ezeket tudván, Kínában és a Japánban nem csak italként fogyasztják a zöld teát, de ételekbe keverve csökkentik általa az elhízás veszélyét. A zöld tea minél öregebb, annál értékesebb. Többnyire tömbökben, vagy golyó formájában kapható. Feldolgozása alatt több lépésben párolják, ettől lesznek a levelek csavartak és sodortak, ennek célja a víztartalom kivonása a levelekből. Ezzel az eljárással megmaradnak a természetes enzimek (polifenol) és antioxidánsok, melyek a fermentálással károsodnának, elvesznének.
Fajtái:
Hongqing lücha (kis melegítéssel zölddé váló tealevelek)
Egyszerűbb fajtái (pudong hongqing):
Minhongqing (fujiani zöld), Zhehongqing (zhejiangi zöld),
Huihongqing (anhui zöld), Suhongqing (suzhoui zöld). A magasabb minőséget képviselő fajták (xinen hongqing): Huangshan maofeng (huang-hegyi mao csúcs), Taiping houkui (taiping-hegyi majom vezér), Huating yunwu (hua-csúcsi ködfelhő), Gaoqiao yinfeng (gaoqiaoi ezüst csúcs).
Chaoqing lücha (Pörköléssel zölddé váló tealevelek)
Meicha (szemöldök tea): Shaoqing (pörkölt zöld), Tezhen (speciális kincs), Zhenmei (kincses szemöldök), Fengmei (szél szemöldök), Xiumei (gyönyörű szemöldök), Gongxi (ragyogó fölajánlás)
Zhucha (igazgyöngy tea): Zhucha (igazgyöngy tea), Yucha (eső tea), Xiumei (gyönyörű szemöldök)
Shaiqing lücha (napon fonnyasztással zölddé váló teák): Dianqing (yünnani zöld), Chuanqing (sichuani zöld), Shanqing (shaanxi zöld) Zhengqing (gőzöléssel zölddé váló teák): Jiancha (főtt tea), Yulu (jáde harmat)
Xinen shaoqing (Magas minőségű pörköléssel zölddé váló teák): Longjing (sárkány kút), Bilouchun (Jáde tavasz csiga), Dafang (nagylevelű), Yuhuacha (esővirág tea), Songzhen (fenyőtüske)
A vörös tea
A vörös tea, vagy indiai tea "félig erjesztett", átmenet a fekete tea és a zöld tea között, ízben, és színben is. A vörös tea színe sötétbarnás-vöröses, íze erős, és átható, nagyon jellegzetes. Ennek a tea fajtának készítésekor úgy szakítják félbe a fermentációs folyamatot, hogy a tealevél közepe még fermentálatlan, de a végei már teljesen fermentáltak. A vörös teák nagy részét Indiában termesztik.
Fajtái:
Xiaozhong hongcha (kisméretű vörös tea): Zhengshan xiozhong (zheng-hegyi kisfajta), Yanxiaozhong (füstös kisfajta)
Gongfu hongcha (gongfu vörös teák): Dianhong (yünnani vörös), Huhong (hunani vörös), Chuanhong (sichuani vörös), Minhong (fujiani vörös)
Hongsuicha (vörös zúzott tea): yecha (levél tea), suicha (zúzott tea), piancha (szeletelt tea), mocha (vég tea)
A fekete tea
A fekete teát a levelek erjesztésével készítik, olyan tea ez, amelyet zöld teából készítenek. A különbség azonban hatalmas, nem csak a színében mutatkozik meg. A betakarítást követően, az erjesztés során a levelek kémiai reakción mennek keresztül, oxidálódnak. A fekete tea íze már a nevéhez méltó, szokványosnak semmiképp se nevezhető. Az első csésze igen keserű, mintha gyógyszert innánk, ám a következőek már kevésbé erősek. A fekete tea megkülönböztető jegye tehát, hogy szinte kortyonként változik az íze, ugyanakkor egy hűvös és állandóan keserédes ízt hagy maga után.
Fajtái:
Hunan heicha (hunani fekete tea)
Hubei laoqing cha (hubei öreg zöld tea)
Sichuan biancha (sichuani határmenti tea): Xilu biancha (déli határmenti tea), Xilu biancha (nyugati határmenti tea)